Reklamlarım - My Ads_1 :)

7 Şubat 2013 Perşembe

SIRADIŞI BULUT OLUŞUMLARI - EXTRAORDINARY CLOUD FORMATIONS - AUSSERGEWÖHNLICHE WOLKEN

For English please look at the yellow entries.
Büyük şehirlerde çalışan insanların çoğunun zamanı, günlük hayatın koşturmacasında, büyük taş binaların arasında, kapalı mekanlarda geçiyor. Çoğumuz bizi saran doğanın farkında olmadan kendimizi bu keşmekeşe kaptırmışız. Oysa kafamızı bir kez olsun gökyüzüne kaldırsak, içinde bulunduğumuz koca Dünya'nın muhteşemliğine şahit olacağız. Evet, tepemizde hep o mavi gökyüzü var, hep o beyaz bulutlar var. O kadar çok alışmışız ki bu görüntüye, artık sıradan geliyor çoğu insana. Ama öyle değil işte. Hiç düşündünüz mü o gökyüzü neden mavi? Niye yeşil, sarı veya kırmızı değil? Gezegenimiz o kapkara uzayın içinde, öyleyse neden gökyüzü de gündüzleri kara değil? Bulutlar niye varlar? Neden oluşuyorlar? Niye bu kadar farklı şekillere sahipler? Bu soruları bu yazımda cevaplamak için değil, sadece evrende bize basit gibi görünen her oluşumun ve her olayın aslında çok karmaşık süreçlerden geçerek meydana geldiğini ve hepsinin bir dengede olduğunu fark etmenizi sağlayıp bu etkileyici sistemin sizde merak uyandırması için sordum.

Kısaca açıklamak gerekirse bulutlar sıcaklık değişimi sebebiyle su buharının fiziksel olarak faz değiştirip yoğunlaşması ile meydana gelen birçok küçük su damlasının ve donmuş su kristallerinin biraraya gelmesi ile oluşmuş, görünür yapılardır. Bulut türleri de çok çeşitli olup oluşumlarında ve sahip oldukları farklı şekillerin meydana gelmesinde rol alan çeşitli faktörler vardır. Bunlar; hava sıcaklığı ve basıncı, rüzgar hızı, yeryüzü sıcaklığı, Güneş'in etkisi, okyanusların etkisi, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünün etkisi, yerçekimi, endüstriyel faaliyetler sonucu açığa çıkan gazlar, yeryüzü hareketleri, volkanik hareketler, yükseklik, yangınlar vd.

Sözü daha fazla uzatmadan konu başlığında belirtilen ve görmeye fazla alışık olmadığımız, nadir görülen, bazen UFO'lar ile karıştırılan sıradışı bulutlara ait fotoğrafları aşağıda sunmaya çalıştım. İyi seyirler. (Lütfen fotoğraflardan sonra yer alan tek soruluk anketi cevaplandırıp en etkileyici bulutu seçiniz.)


In English: We live in a big amazing world. But most of us are unaware of it. We live in big cities, working in big buildings and don't look at the sky even only at once. There is a big blue sky and there are a lot of clouds upon us. Some of you can say: "So what? They're always there." You're right. They always seem ordinary to us, but they are not. Do you even think that why the sky blue is? It's not red, yellow or green. Why? Planet Earth spins in a huge black space. So why is it not black in daylight? Why do clouds exist? How do they form? Why do they have different shapes? I asked these questions to stimulate your feelings and I want you to wonder about this incredible system that we live in. It is not banal as most of people think.

Clouds are visible structures of millions of small water droplets and water crystals that form because of the temperature changes. There are a wide variety of clouds, which have different shapes. Some factors affect their formations such as air temperature and pressure, wind speed, temperature of Earth surface, Sun effect, ocean effect, spin of Earth, gravitational force, gases occur after industrial processes, volcanos, geological activities, fires etc.

Without further ado, you can see from the pictures below what I try to say in my article title. I'm presenting you the most weird cloud photos, not ordinary ones. Have a good time. (Please answer the survey at the end including only 1 question to choose the most impressive cloud.)

Circumhorizontal Arc (Rainbow Cloud)-1 
Gökkuşağı Bulutu-1

Circumhorizontal Arc (Rainbow Cloud)-2
Gökkuşağı Bulutu-2

Cumulonimbus Incus-1
Kümülonimbus İnsus-1

Cumulonimbus Incus-2
Kümülonimbus İnsus-2

Fallstreak Hole (Hole Punch Cloud/Skypunch/Canal Cloud/Cloud Hole)-1 
Delik Bulut/Delgi Bulutu/Bulut Deliği/Gökyüzü Deliği-1

Fallstreak Hole (Hole Punch Cloud/Skypunch/Canal Cloud/Cloud Hole)-2
Delik Bulut/Delgi Bulutu/Bulut Deliği/Gökyüzü Deliği-2

Lenticular Cloud (UFO Cloud)-1
Mercek Bulutu (UFO Bulutu)-1

Lenticular Cloud (UFO Cloud)-2
Mercek Bulutu (UFO Bulutu)-2

Lenticular Cloud (UFO Cloud)-3
Mercek Bulutu (UFO Bulutu)-3

Lenticular Cloud (UFO Cloud)-4
Mercek Bulutu (UFO Bulutu)-4

Mammatus Clouds-1
Meme Bulutları-1

Mammatus Clouds-2
Meme Bulutları-2

Pileus Cloud (Scarf Cloud/Cap Cloud)-1
Şapka/Kep Bulutu-1

Pileus Cloud (Scarf Cloud/Cap Cloud)-2
Şapka/Kep Bulutu-2

Pyrocumulus Cloud (Fire Cloud)-1 
Yangın Bulutu-1

Pyrocumulus Cloud (Fire Cloud)-2
Yangın Bulutu-2

Roll Cloud (Morning Glory Cloud-A type of Arcus Cloud)-1
Rulo/Silindir Bulut (Bir çeşit Arcus Bulutu)-1

Roll Cloud (Morning Glory Cloud-A type of Arcus Cloud)-2
Rulo/Silindir Bulut (Bir çeşit Arcus Bulutu)-2

Shelf Cloud (A type of Arcus Cloud)-1
Tabaka Bulutu (Bir çeşit Arcus Bulutu)-1

Shelf Cloud (A type of Arcus Cloud)-2
Tabaka Bulutu (Bir çeşit Arcus Bulutu)-2

Supercell-1
Süperhücre-1

Supercell-2
Süperhücre-2

Undulatus Asperatus-1
Asperatus Bulutu-1

Undulatus Asperatus-2
Asperatus Bulutu-2

Wall Cloud (Pedestal Cloud)-1
Duvar/Set Bulutu-1

Wall Cloud (Pedestal Cloud)-2
Duvar/Set Bulutu-2

Wave Cloud-1
Dalga Bulutu-1

Wave Cloud-2
Dalga Bulutu-2





Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world's leading questionnaire tool.

6 Şubat 2013 Çarşamba

LAZER YAPIMI - MAKE YOUR OWN LASER

For English look below please ;)

LAZER NEDİR?
Lazerler aynı dalga boyuna sahip, tek renkli, uyarılmış fotonların oluşturduğu güçlü ışık kaynaklarıdır. Belirli miktar enerji ile uyarılmış elektronların yüksek enerji seviyesinden temel durumlarına dönerken foton olarak yaydığı eşdeğer enerjinin yoğunlaştırılması ile elde edilir. Bu fenomeni anlatan simülasyonu aşağıda bulabilirsiniz.

Katı, sıvı ya da gaz lazer ortamlarında üretilen lazer ışığının gücü, diğer bir ifadeyle enerjisi, dalga boyunun büyüklüğüne bağlıdır. Kullanım amacına göre elektromanyetik spektrumun morötesi ile kızıl ötesi arasında farklı dalga boylarında yani farklı enerjilere sahip lazerler elde edilebilir. Böyle geniş bir aralıkta ve birçok farklı ortamda elde edilebilecek lazer ışınının çeşiti de elbette fazla olacaktır. Bu nedenledir ki lazerler CD-DVD-BluRay gibi optik sistemlerden metal kesme sistemlerine, barkod okuyuculardan tıp sektörüne, savunma sanayii gereçlerinden uzay araçlarına dek birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 



Aşağıdaki videoda bildiğiniz basit bir çakmaktan ve lazer diyottan düşük enerjili, ama sunumlarda kullanılandan daha kuvvetli, mavi ışıklı bir lazer yakıcının yapımı anlatılıyor. Videoyu izleyip hemen çakmak aramaya başlayacaksınız eminim. Ama böyle çakmak kaldı mı ki? :D 

Uyarı: Uyarım bu lazeri yapmayı başaranlara: Lazerinizi iyi amaçlar için kullanın ;)


In English: 

WHAT IS A LASER?
As you all know, LASER is the acronym of "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". A laser is a group of induced photons that has only one color and only one wavelength. When a certain energy is given to electrons of an atom, these electrons are stimulated and they reach to a higher energy level. In this level, electrons are unstable and they immediately go back to their own lower energy level. They give the same amount of energy as photons on the way back. These photons are intensified between mirrors in a laser medium, which can be solid, liquid or gas. A simulation of this phenomena is given below.

Simülasyon - Simulation


The power of the laser light depends on the wavelength of this light. Lasers can have different wavelengths from ultraviolet to infrared of electromagnetic spectrum. Therefore, it can be possible to obtain many different laser tools. Lasers are already used in research applications, military vehicles, aerospace applications, medical field, metal cutting systems and optical devices like CD, DVD and Blu-Ray. 

You can find the way of building of your own blue-beamed laser tool from the video below. After watching it, I'm sure that you'll instantly search for a lighter like the one in the video. I don't know if a lighter like this exists :D

Caution: If anyone is able to make it at the end, use it for good purposes ;)




Kendi lazerinizi yapın! - Make your own laser!
Ev Yapımı Lazer - Homemade Laser