Reklamlarım - My Ads_1 :)

23 Temmuz 2011 Cumartesi

SON UZAY MEKİĞİ - THE LAST SPACE SHUTTLE: ATLANTIS

For English, please read the red entries.
Challenger, Columbia, Discovery, Endeavour ve Atlantis. Bunlar, ABD Hükümeti'nce 1981 yılında başlatılan ve 30 yıl süren, NASA'nın yürüttüğü insanlı uzay uçuş programında kullanılan beş uzay mekiğinin isimleri. İlk ikisi trajik kazalarda ekibiyle beraber yok olan uzay mekiklerinin bu kazalardan sonra güvenilirliği sorgulanmış, tasarım hataları olduğu iddia edilmiş ve herhangi bir tehlike anında mürettebatının güvenli bir şekilde mekikten ayrılmasına olanak verecek bir sisteme sahip olmaması nedeniyle eleştirilmiş olup, tüm bu sebeplerden ötürü bu beş mekikten başka üretim olmamıştır. 01 Haziran 2011'de STS-134 kodlu görevini tamamlayıp inen ve sonra emekliye ayrılan Endeavour Uzay Mekiği'nin ardından Atlantis Uzay Mekiği de STS-135 kodlu görevini yerine getirerek 21 Temmuz 2011'de Kennedy Uzay İstasyonu'na son inişini gerçekleştirmiştir. Atlantis'in bu inişi ile NASA'nın 1981-2011 yılları arasındaki 30 yıllık uzay mekiği programı sona ermiştir. Dört kişilik mürettebatıyla iki hafta süren son görevinde Atlantis, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yedek parça, bilimsel malzemeler, yiyecek ve giysi taşımış, gereksiz bazı materyalleri Dünya'ya geri getirmiştir. İnsanlığın uzay araştırmalarında büyük görevler üstlenen, fırlatılışlarında ve inişlerinde büyük kalabalıklar toplayıp tüm dünyanın ilgisini üzerine çeken ve tarihteki yerini alan bu mekiklerin görevlerini tamamlamaları ve bir daha uzaya çıkamayacak olmaları uzaya ve astronomiye ilgi duyan bilimseverlerde bir miktar üzüntü yaratmıştır. Emekliye ayrılan üç mekik Amerika'daki müzelere kaldırılacak ve NASA bundan sonraki görevlerde yeni uzay araçlarını devreye sokana dek Rus Soyuz uzay araçlarını kullanacaktır. 

Atlantis Hakkında Bazı Bilgiler:
* NASA tarafından üretilen 4. mekiktir.
* İlk uçuşunu 3 Ekim 1985'te, sonuncusunu 8 Temmuz 2011'de gerçekleştirmiştir.
* Toplam 33 uçuş gerçekleştirmiştir.
* İlk görevi STS-51-J, son görevi STS-135 olmuştur.
* Toplam 307 gün uzayda kalmıştır.
* Toplam 126 milyon mil yol katetmiştir.
* Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetli olduğunda istasyonun enerjisini çekip kullanma yeteneğine sahip olmayan tek mekiktir. Bu nedenle ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendi yakıt hücrelerinden sağlamıştır.

Atlantis'in son görevinin ardından inişini gösteren videoya ve bu mekiğe ait etkileyici resimlere aşağıdan göz atabilirsiniz.
Atlantis son görevini tamamlayıp inerken-The Last Landing of Atlantis/21.07.2011 (nasa.gov)





Son inişinin ardından Proses Tesisi'ne çekilen Atlantis Uzay Mekiği-After the last mission of Atlantis (nasa.gov)

Atlantis son görevinde-Atlantis was on its Last Mission/19.07.11 (nasa.gov)
Atlantis'in İlk Uçuşu - The First Flight of Atlantis/STS-51-J/03.10.1985 (nasa.gov)
Atlantis'in Son Görev Nişanı-The Last Mission Insignia of Atlantis (nasa.gov)
In English: Challenger, Columbia, Discovery, Endeavour and Atlantis. These were the five shuttles of NASA's Space Shuttle Program. This program ended with the Atlantis' last mission called STS-135 and continued for 30 years (1981-2011). Atlantis was the 4th operational Space Shuttle. STS-135 was the last flight before the Space Shuttle Program ended. Atlantis launched for the last time on 8 July 2011 and returned to Earth on 21 July 2011. With this last flight Atlantis carried spare parts, scientific materials, food and other stuff to International Space Station and brought back the unneeded materials. All astronomy & space lovers saddened with the completion of the final flight of Atlantis which served humanity for a long time.

Some Information About Atlantis:
* The 4th shuttle produced by NASA.
* The First Flight: 03 October 1985 - The Last Flight: 08 July 2011
* The Total Number of Flight: 33
* The First Mission: STS-51-J - The Last Mission: STS-135
* Atlantis spent its 307 days in Space.
* Atlantis travelled 126 million miles.
* Atlantis was the only shuttle hadn't got the ability of using energy that provided by ISS. While docked to ISS, Atlantis was using its own energy that provided by its fuel cells.

SODYUM POLİAKRİLAT - SODIUM POLYACRYLATE

For English translation, please look at end of this article.
Şimdiye dek gördüğüm en iyi absorban maddeyi sizlere tanıtmak istiyorum: Sodyum Poliakrilat (Diğer adları: Akrilik Sodyum Tuzu Polimeri/ASAP/Super Absorbent Polymer-SAP/Super Absorbent Material-SAM/Super Slurper/Waterlock-Su Kilidi). Sodyum Poliakrilat, [-CH2-CH(COONa)-]n kimyasal formülüne sahip, beyaz renkli, sofra tuzu gibi toz halde olan, kokusuz ve yanmaz bir katı polimerdir. Onu ilginç kılan özelliği ise, kendi kütlesinin yaklaşık 300-400 katı kadar suyu emmesi, absorbe etmesidir. Bu eşsiz özelliğinden ötürü birçok alanda kullanılır: Bebek bezlerinde, hijyenik bakım ürünlerinde, film sektöründe kullanılan yapay karlarda, deterjanlarda, NASA astronotlarının kıyafetlerinde (idrar ve dışkıyı emmek için), illüzyon hilelerinde (suyun yok olduğu numaralarda), kıvam artırıcılarda (viskoziteyi yükseltmek amaçlı), kaplamalarda, tarım uygulamalarında ve hayvancılıkta (hayvan taşımacılığında jel halindeki polimer madde hayvanlara yedirilerek susuzluğu giderilir, su gibi dökülme durumu olmadığından pratik bir yöntemdir.) kendine yer bulmaktadır. Üzerine dökülen suyu bir anda emen ve hacmini artıran/şişen bu maddeye biraz daha su eklenirse jel halini almaktadır. Bu jel istenildiği zaman kurutulabilmektedir. Suyu emmiş sodyum poliakrilata sodyum klorür (bildiğiniz sofra tuzu - NaCl) eklendiğinde ise su, sodyum poliakrilattan ayrılmaktadır. Bilindiği kadarıyla zararsız olan bu polimer madde, sahip olduğu mükemmel absorpsiyon yeteneği ile, Kimya'nın etkileyici yanlarından birini daha bizlere göstermektedir.
 
In English: I want to show you something amazing about a chemical substance called Sodium Polyacrylate (Acrylic Sodium Salt Polymer-ASAP). It is the best absorbent I have ever seen so far. Sodium Polyacrylate is an odourless, white coloured, non-flammable solid polymer material with [-CH2-CH(COONa)-]n chemical formula. This synthetic polymer absorbs 300-400 times its mass in water! For this reason it is called with different names: Super Absorbent Polymer-SAP/Super Absorbent Material-SAM/Super Slurper/Waterlock. This super absorbent polymer is used in many different areas: Baby diapers, personal care products, cosmetics, detergents, coatings, fake snow, thickening agents, NASA Astronauts' garments, magic/illusion tricks and agricultural applications. This harmless chemical shows us one of the impressive sides of Chemistry.