Reklamlarım - My Ads_1 :)

9 Mayıs 2011 Pazartesi

EINSTEIN'IN GENEL GÖRELİLİK KURAMI YİNE DOĞRULANDI

Son yüzyılın tartışılmaz en ünlü bilim insanı, fizik dahisi Albert Einstein'dır. Newton'un fizik kurallarına sıkı sıkıya bağlı dünyaya, ortaya koyduğu Özel Görelilik ve Genel Görelilik Kuramları ile yeni ve bambaşka bir soluk getirmiştir. Fizikçilerin kuşkuyla yaklaştığı bu kuramların doğruluğu Einstein'dan sonra defalarca kanıtlanmıştır ve bununla ilgili deneyler hala devam etmektedir. Son olarak NASA da Görelilik Teorisi'ni son yıllarda yürüttüğü bir deneyle doğrulamıştır. Genel Görelilik'e göre hareketli büyük kütleli cisimler etraflarındaki uzay-zamanı bir miktar sürüklemekte, bükmektedir. Görelilik Teorisi'nin işaret ettiği bu durum az sonra bahsi geçecek deney ile bir kez daha kanıtlanmıştır.


Einstein'ın görelilik teorisinin evrenle ilgili en önemli iki aksiyomu deneyle doğrulandı.

Dünya'nın çekim gücünün uzay ve zamandaki etkilerini büyük bir hasasiyetle ölçebilen NASA bilimadamları ve Amerikalı fizikçiler, Einstein'ın Görelilik Teorisi'ni teyit ettiler. 

California Stanford Üniversitesi'nden fizikçi Francis Everitt, deneyle ilgili olarak, ''Gezegenimizin balın içinde, güneşin çevresinde ekseni etrafında döndüğünü hayal edin, etrafındaki bal deforme olacaktır. Uzay ve zamanda da aynı şey oluyor'' dedi. 

Everitt, Einstein'in 1905'te yayınladığı ünlü teorinin iki kilit aksiyomunu ölçmek için Nisan 2004'te fırlatılan bir uydudaki ultra-hassas dört jiroskobu kullanarak yapılan ''Gravity Probe B'' adı verilen deneyi yönetti. 

Bu aksiyomlardan ilki jeodetik denilen etki ya da çekimsel güç uygulayan bir cismin çevresindeki uzay ve zamanın bükülmesi, deformasyona uğraması, ikincisi de böyle bir cismin kendi etrafında dönerken etkilediği uzay ve zamanın miktarı. 

Uydu da Dünya çevresinde kutup yörüngesindeyken tek bir yıldız, IM Pegasi yönünde işaretlendi. Eğer yerin çekimi uzay ve zamanı etkilemesiydi, uydudaki dört jiroskop da aynı yönü işaret ediyor olacaktı. Ancak yerçekimi tarafından çekilen bu jiroskoplar, Einstein'ın Görelilik Teorisi'ni teyit ederek, ölçülebilir değişiklik bulunduğunu saptadılar. 

Gravity Probe B'de Kullanılan Küresel Jiroskoplardan Biri

Francis Everitt, deneyin Einstein'ın teorisinin evrenle ilgili en önemli iki aksiyomunu doğruladığını belirtti. Araştırmanın sonuçları, Amerikan bilim dergisi Physical Review Letters dergisinde yayınlandı.


Kaynak: NTVMSNBC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder